Man har inte roligare än man gör sig. Som icke fastboende på Rönnskär är det kul när det händer något på “byn”. Har varit dålig på att ta del av utbudet, visserligen är jag med i diverse Facebook grupper, så jag får viss koll, men det är skillnad på att läsa om något, och att faktiskt vara där.

Under min dagliga pulshöjande promenad, sprang jag på tre glada damer utanför Stocka folkets hus. Förstod att idag var den stora BingoDagen! Trist att den krockade med SmåKronornas bronsmatch mot Finland. Hur skulle jag göra?

Som en man med beslutsångest fick det bli både och!

När klockan närmade sig tre närmade jag mig Folkets hus, det var smockfullt på parkeringen.

Smockfull parkering utanför folkets hus i Stocka.

Väl inne slogs jag av tystnaden, så när som på “böneutropet” från “översteprästen” på scenen. Ursäkta uttrycken, men detta var första gången jag varit på Bingo, och jag hade inte tidigare förstått storheten, spänningen och gemenskapen. Inser att jag har en del att lära och att vara i tid nästa gång.

Bingo i Folkets hus i Stocka

Folk tittade skeptiskt på mig och min stora kamera när jag, näst intill ljudlöst, smög omkring och funderade på hur man dokumenterade en Bingotillställning på bästa sätt. Kände mig som en riktig utböling och helt malplacerad samtidigt som jag slogs av intensiteten, spänningen och besvikelsen hos övriga, när någon ropade “Bingo”.

När detta skedde kändes det som att övriga i lokalen knöt sina nävar i fickorna, spottade på pennorna, och tänkte “nästa gång, nästa gång”…

Navigerade runt bland borden och såg olika tekniker när det gällde avprickning av nummer. Vissa körde “Old School” medan andra omfamnade nya metoder att snabbt och enkelt pricka av de siffror som ropades ut. Vissa hade till och med olika färger för de olika omgångarna.

Allt för tidigt tvingades jag lämna tillställningen. Jag ångrar bittert att jag inte kommit tidigare och kunnat vara med från början. Det hade varit kul Mina förutfattade meningar trycktes ned i halsen och jag inser att jag som inbiten nollåtta har mycket att lära i konsten att ha kul, tillsammans.

När jag kom ut från folkets hus hade det mörknat, men ett varmt sken kom från lokalen, borde jag ha gått därifrån?

Warm window

Vi har haft vår fristad på skäret sedan 1999. Varje år går jag på minst en fotbollsmatch och ser Strömsbruks IF (som jag angivit som “min klubb” på Svenska spel), varje år går jag på storloppisen på Strömsbruks fotbollsplan i början av juli, har missat få lyskvällar. Nu har jag en sak till jag skall göra minst en gång om året – nämligen Bingo i Folkets hus. Nästa gång tar jag inte med mig kameran, istället får ett gäng pennor hänga med! Nästa gång – då är det min tur att ropa “BINGO!”

Förresten – Sverige vann mot Finland med 3-2 och tog bronset!


0 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!