Det kom ett mail från Karin och Anders Undén

Jag har sett en svan långt ut på havet som sakta men säkert kommit allt närmre land. Svanparet som bott här så länge och fått ungar i så många år har vi saknat efter att den ena, hanen? i våras dog mitt framför ögonen på sin hona.

Jag blev i våras kontaktad på telefon i Sollentuna av Eva Valltjärn, (hon som har 2 schäferhundar med tidigare en katt som alltid red på hunden). 
Hon berättade att hon samma eftermiddag hade hört någon eller några berätta att svanhanen försökte lyfta utan att lyckas med det och istället började vicka fram och tillbaka ungefär som människor gör när de försöker slå runt sittande i en kanot. 

Det slutade med att han låg på rygg med fötterna i vädret och honan var tydligen förtvivlad. 

Samma morgon hade Eva sett dem båda lyfta vackert från havet utan några som helst problem. Han flöt därefter troligen iväg till den lilla grannön där endast familjen Svan (såvitt jag vet) bodde.

Jag ringde min vän Jan Högberg (fågelexpert) som berättade att det numera anses vara helt säkert att Svanänkor/änklingar kan hitta en ny partner att leva med under resten av sitt liv efter att de sörjt klart. Tidigare har man trott att de aldrig träffade en ny partner efter att deras gamla dött.

Det Jan inte kan om fåglar är inte så mycket värt att känna till, så jag tror att vi kanske har fått en ny intresserad kavaljer till honan.

Han åker försiktigt av och an nordost om ön allt närmre honan och kikar på henne så ofta han kan. Hon är nära intill stranden och tittar inte lika ofta åt hans håll. Jag tror det är honan som är kvar eftersom hon har en så liten svart knöl högst upp på näbben. 

Jag är inte helt säker på att han är hane mer än på intresset för henne eftersom jag inte sett honom (inklisive större näbbknöl) lika bra då han är längre bort.

Är det fler som har sett något?

I morgon far vi till Sollefteå så vi kan tyvärr inte fortsätta följa den eventuellt uppblommande romansen under de närmaste dagarna men vi hoppas att han faller henne i smaken. Större fåglar är ju ganska så kräsna när det gäller valet av partner.

Ha en fin sommar allihopa!

Karin och Anders Undén


0 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!