Nu finns Rönnskärs samfällighet på internet. Här kommer aktuell information att läggas upp. Vill du komma i kontakt med oss kan vi nås via kontaktformuläret i menyn.

Mycket nöje!

Till samfällighetens medlemmar: Inom kort kommer ni att kunna registrera er som användare och därmed också ta del av vår interna information såsom årsmötesprotokoll etc.

// Webmaster


1 Comment

Kattie · 31 August, 2010 at 10:25

Rönnskär har blivit vår oas!
Det var inte meningen att vi skulle köpa hus. Vi har segelbåt och njuter av öar och skär i Stockholms skärgård, men när vi såg annonsen på huset blev vi intresserade. Utefter bryggan framöver huset låg en segelbåt långskepps, så vi förstod att det måste vara ganska djupt.

Det blev en söndagsutflykt en kall januaridag för att se mer om huset och Skäret som verkade så pitoreskt och mysigt. Sakta åkte vi runt ön för att hitta till “vårt” hus och vi tittade ut över vackra hus med fina utsmyckningar, stenfält, torkställningar för nät och horisonten.

Det huset som vi köpte har varit en fabrik, här gjordes betongtakplattor 1903. Det måste ha varit en pionjär som tog sig an det nya materialet så tidigt. Men man gjorde även vanligt rödtegel i huset. Det finns fortfarande några takplattor och tegelstenar kvar, även en form för teglet. Det vi har hört är att man också la in böckling i avlånga plåtlådor i “fabriken” som vårt hus fortfarande kallas. Man byggde även båtar, lådor och annat här under en period.

Men det är länge sen det var en fabrik. Det vi kände direkt när vi kom in i huset var att här har det bott människor som har älskat huset och trakten och som har renoverat huset på bästa sätt för att öka hemtrevligheten och mysfaktorn. Det har verkligen lyckats. Konstnären Bo Forsberg skapade övervåningen som är något utöver det vanliga, här hade han sin atelje.

Vi försöker nu bevara huset för eftervärlden och vi förundras att man kunde leva och bo så utsatt som det är, men framförallt var på Rönnskär tidigare. Långt innan bron fanns var det många bofasta på Skäret med olika verksamheter, fiskare, affärer och fik. Det är inte svårt att föreställa sig hur besvärligt det måste ha varit många gånger att få ut varor och folk till ön.

Idag går till och med lokalbussen hit. Vilket vi uppskattar, då kan vi vara flexibla med hur vi reser. Något annat vi uppskattar är såklart våra grannar. Första gången vi kom upp och sov kvar gick vi en runda runt Skäret och träffade på flera av grannarna. “Jasså, har ni köpt fabriken” fick vi höra, “välkomna hit”. Att gå ett varv är minnesrikt och socialt. Det är inte långt, men det gör gott!

Det vi inte visste då var att vi skulle få en säsong till, vintern. Somrarna är fantastiska med ljusa nätter och varma dagar, ja också vattnet blir varmt. Och seglatsen hit är fantastisk då vi passar på att besöka andra öar på vägen.
Men vintern är något särskilt, att det faktiskt är snö och att det finns skidspår nästan runt knuten och slalombackar inte så långt bort.

Nu försöker vi vara här så mycket vi kan och mitt företag Kommunikationsfabriken har sin filial i “fabriken” så vi försöker behålla namnet på huset levande!

Av dessa anledningar förstår du säkert att vi skriver under på att Rönnskär är pärlan vid Hälsingekusten! Missa inte chansen att få gå ett varv runt Skäret.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!